Tuesday 31 January 2023

Starost i hronične bolesti

 Starenje je deo života koje sa sobom donosi slabljenje svih vitalnih funkcija u organizmu. Od rođenja se razvijamo kao ljudska bića razvijajući sve neophodne funkcije za normalan život i svakodnevne aktivnosti.

Ulaskom u zrelo doba života donosi nam dosta briga vezanih za zdravlje jer postajemo podložniji bolestima, teže podnosimo lečenje, lečenje bolesti duže traje, povrede kostiju predstavljaju ozbiljan problem, a celokupno zdravstveno stanje nam se vremenom komplikuje.

Pravovremenim kontrolama na prelazu između 40 i 50 godina možemo mnogo bolesti da predupredimo, zato je neophodno da u tom periodu života ozbiljno shvatimo savete lekara i redovno odlazimo na kontrole.


Opasnosti koje vrebaju od hroničnih bolesti su monogobrojne, zbog toga treba posebno obratiti pažnju na razvoj istih. Kada se razviju određena obolenja koja nas prate nekoliko meseci ili godina onda takvu bolest nazivamo hroničnom bolešću.

Osnovna odlika ovih bolesti je da su neizlečive, ali se pravovremenom reakcijom i adekvatnom terapijom mogu svesti na nivo koji nam neće previše ometati redovan život niti dodatno ugrožavati zdravlje. Jedna od najtežih stvari koje je potrebno preduzeti je potpuna promena životnih navika, kako bi se uklonili uzroci nastajanja hroničnih bolesti.

Ono što se prvo preporučuje kada je u pitanju menjanje životnih navika je promena načina ishrane. Starenjem dolazi do usporavanje metabolizma kao i za smanjenjem potreba za unosom određenih namirnica. Neke mogu više da nam smetaju nego da nam čine dobro. Pored ishrane, nije potrebno ni posebno isticati koliko je bitno izbegavati alkohol, pušenje i druge nezdrave navike.

Druga stvar koja se preporučuje je redovna fizička aktivnost koju svi zanemarujemo. To ne mora biti nešto teško kao što je odlazak u teretanu. Dovoljno je i sat vremen dnevno prošetati i već ćete dovoljo učiniti za svoj prevashodno kardio-vaskularni sistem. Upravo kardiovaskularne bolesti predstavljaju jedan od najvećih uzročnika nastajanja hroničnih oboljenja u organizmu jer rad ovog sistema direktno utiče na rad svih organa u našem telu.

Ukoliko se ove dve stvari ne uzmu u obzir hronične bolesti mogu uzeti maha, a ukoliko se radi o nekome ko je sam onda mu odlazak u starački dom predstavlja jedino rešenje u borbi protiv njih. Još gora je stvar ukoliko dođe do razvoja karcinoma u telu. Pravovremeno otkrivanje i lečenje ovih opakih bolesti je od životne važnosti. Na žalost zbog lošeg načina života porast broja ovih bolesti je prisutan svuda u svetu.

Još jedan od opasnih bolesti koja zahvata sve više i mlađu populaciju upravo zbog loše ishrane je dijabetes. I ova bolest zahteva pravovremeno otkrivanje i adekvatno lečenje jer njenim nesmetanim napredovanjem dolazi do trajnih oštećenja mnogobrojnih organa u telu i dodatnih komplikacija.

Da bi se sve ovo predupredilo ili značajno umanjilo neophodno je na vrme misliti o starosti. Treba menjati životne navike i brinuti o svom zdravlju, ići na redovne lekarske pregelede i baviti se rekreacijom. Nije ni odlazak u dom za stara lica strašan ukoliko neko o vama brine na adekvatan način, ali ukoliko na vreme brinete o sebi starost će vam biti lepa i prijatna.

Ukoliko tražite starački dom Voždovac je opština sa nekim od najboljih domova u Beogradu. Jedan od takvih primera je i Avalska Oaza u kom se na adekvatan način vodi računa o licima smeštenim u starački dom, a koja pate od hroničnih obolenja. Uz pomoć lekara koji je svakodnevno tu i profesionalnog osoblja koje brine o svima, kako bi borba sa hroničnim bolestima i starost bila svima lakša.

No comments:

Post a Comment

Pokretanje sopstvenog gift shopa

Pokretanje sopstvenog gift shopa može biti izazovan, ali i veoma uzbudljiv poduhvat. Ova vrsta posla pruža priliku da izrazite svoju kreativ...